Missing links i psykiatrien

Vitenskap og troverdighet – Som nevnt i et tidligere innlegg, skriver Tord Reine i et innlegg i Dagsavisen: «Hvilken troverdighet har man når man utelater motargumentene – den kritiske refleksjonen – som jo er grunnleggende i en naturvitenskapelig tilnærming til verden?» Les hans innlegg om det såkalte missing link i Dagsavisen

Missing links i psykiatrien – I psykiatrien finnes det ikke bare ett missing link – men svært mange missing links. Og man trenger ikke lete 47 millioner år tilbake i tiden for å finne psykiatriens missing links. Manglende kunnskap åpenbarer seg i dagens lys, i dagens praksis – dersom man er villig til å åpne øyne for å se det – se eksempelvis www.tvangsforskning.no og Helsedirektoratets rapport IS-1370 fra april 2006 – kap. 2.7 og 4.3.3:

Utdrag fra Helsedirektoratets publikasjon IS-1370, april 2006.

Utdrag fra Helsedirektoratets publikasjon IS-1370, april 2006.

~ o ~

Titusenvis av mennesker – Og den første nasjonale forskningskonferansen omkring psykiatrisk tvang, som ble avholdt på Hotel Opera i Oslo i april i år, viste at man heller ikke i løpet av de siste tre år har fått nevneverdig ny kunnskap – kunnskap om en tvangsvirksomhet som er bedrevet i flerfoldige titalls år, og som man i ulike mer eller mindre skjulte former har utsatt titusenvis av mennesker for – helt siden det første tvangspsykiatriske sykehuset i dette landet åpnet på Gaustad i 1855.

~ o ~

Ikke rett å ofre et eneste menneske mot dets vilje for å hjelpe mange andre – Det finnes altså ingen sikker og entydig kunnskap om hvordan psykiatrisk tvang virker på mennesker. Likefullt bruker dette samfunnet lov og makt for å tvinge slik virksomhet på mennesker. Og selv om man hadde hatt slik kunnskap, om at tvang virket bra på 9.999 av 10.000 årlige pasienter, så ville det ikke vært riktig å ofre det ene mennesket hvert år – mot hennes eller hans egen vilje –  det ene mennesket som ble ødelagt av psykiatrisk tvang, eller fikk sin livskvalitet betydelig redusert som følge av slikt, selv om slik tvang hjalp alle andre til et bedre liv.

Nødrett vil håndtere akutte faresituasjoner – Det kan ikke gjentas for ofte at så mange som fire av fem personer som er underlagt psykiatrisk tvang, faktisk ikke er til fare for verken egen eller andres sikkerhet, jfr. tall for 2007 fra SINTEF. All form for psykiatrisk tvang må opphøre, stanses og forbys. Den generelle nødrettslovgivning – som ikke diskriminerer noen menneskegrupper – vil håndtere situasjoner med akutt fare for egen eller andres sikkerhet.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar