Vi ble ikke tatt alvorlig

Vi ble ikke tatt alvorlig.

Vi ble ikke tatt alvorlig.

Vi ble ikke tatt alvorlig.

Vi var bekymrede, fortvilte, sinte, redde, triste, følsomme, åpne. Men ingen forstod oss. Vi ble sperret inne, tvunget til å spise piller, stukket med sprøyter. De brøt seg inn i kroppen vår, mot vår dypeste vilje. Vi protesterte, demonstrerte. Men vi ble ikke tatt alvorlig. Vi ble dradd over dørstokkene som sandsekker, vi ble lagt i belter. Vi knuste, vi slo, vi sparket. Vi spyttet. Vi var stille, vi var høflige. Men vi ble ikke forstått da heller. Vi løste kryssord, vi spiste sammen. De vasket klærne for oss, men de forstod ikke. De pratet om oss på personalrommet, de pratet om oss i møter. De la oss i narkose og sendte elektrisk strøm gjennom hjernen vår. Vi ville ikke leve lengre. Ikke der. Vi ville ut, være frie. Vi lo, vi smilte. Vi gråt. Vi var tause, vi bråkte. Men ingen forstod oss.

5 svar til Vi ble ikke tatt alvorlig

 1. Du er god å beskrive den vanvittige avmaktssituasjonen jeg har følt når jeg har vært underlagt tvang og tvangsmedisinering, og jeg tror det er veldig mange med meg som kjenner seg igjen. Jeg har beskrevet mine opplevelser i bokform, og har fått tilbakemeldinger på at mange kjenner seg igjen.

  Fortsett med å beskrive Jan Olaf!!!

 2. Even sier:

  Folk som jobber i norsk psykiatri bør slutte med å psyke ned pasientene sine ved å bl.a. tvinge dem til å bruke skadelige piller, sprøyter eller lignende.

 3. Lena Synnøve Olsen sier:

  Dette kunne vært en beskrivelse av en familie som er underkuet barnevernet. Den følelsen av avmakt kan ikke beskrives…

 4. Niniel sier:

  Fin skildring av hvordan det føles å være pasient i psykiatrien, men jeg som er en ordenlig dyreverner klarer ikke å la være å kommentere en setning jeg leste. Det å skrive «Vi ble dradd over plenen som dyr», kan oppfattes av mange som om dyr er objekter som kan bli behandles forferdelig. Dyr har følelser de også, og føler helt lik smerte som mennesker. Verken mennesker eller dyr skal bli utsatt for verken psykisk eller fysisk mishandling eller smerte. Utenom det var alt det andre godt skrevet og det er flott at du vinkler det fra en pasients side. Det burde bli mye mer fokus på hvordan det å være underlagt tvungent psykisk helsevern med eller uten tvangsmidler oppleves.

 5. janolaf sier:

  Takk for tilbakemeldingene. Og spesielt takk til Niniel, nå har jeg endret ordet, fra dyr til sandsekker. Takk igjen til alle sammen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s