Frihetens farger

amsterdam_haag_30_07_2009_frihetens_farger

(Foto: Haag, Nederland, 30. juli 2009)

Nest etter hvit, så er oransje frihetens farge. For meg er det sånn.

For andre er det kanskje annerledes. Alle farger kan symbolisere friheten, på ulike måter, for ulike mennesker.

Men friheten kan ikke uttrykkes, verken gjennom farger eller ord. Friheten kan bare føles, friheten er noe i seg selv. Friheten er noe dypt inni meg, som ingen kan ta fra meg – men som sannelig kan presses så langt inn, at den ikke kan beveges – noen ganger så langt inn at den ikke kan beveges noe som helst. Rammene friheten er presset inn i, blir så små, at alt nærmest står stille. Og ingen ser det, fra utsiden.

Friheten presses inn til et eneste lite punkt, langt inne i det aller dypeste i meg. Et lite punkt, uten utstrekning. Den psykiatriske tvangslovgivningen fengsler friheten, langt der inni oss – i det aller dypeste mørket inni oss; usynlig for resten av verden.

1 svar til Frihetens farger

 1. oliooo sier:

  Oransh er di farve for frihet.. Oransh er min farve for tiden.. Svanen, hun som selier på alle mulighetes hav har den farven, på mitt Ur og kalender..
  vet du det er noe rart med frihet.. Om du aldri har vært fengslet vet du knapt va det er. Om en slipper ut et skrik i det fri, er det stort; men skriker du i et kjellerhvelv, runger lyden og forteller en noe om det uendelige rom.
  Tydelig er det noe mennesket har å lære av fortrykk og fornedring.. hele vår historie er full av den. hele tiden er det noen som tramper og tråkker på andre for å få en plass i solen selv. Hva er det som gjør at mennesker med jobb eller stillinger teller mere en dem som ikke har det?
  vi skal skylle oss selv for at vi ikke har intekt og spiller noen rolle som de. De kan handle og kjøpe hva de vil, men vi med begrensa kjøpekraft.. får nøye oss med hva de finner for godt å gi oss. Protesterer vi for mye, kjører de i oss med tvang. ellers tyner vi bort i fortviling og avmakt..
  Men vi protesterer, vi i oransh, vi kreerer. Vi krever og sprer våre vinger og flyr med svanesang i strupen.. livets mangfald.. livets rett.. mulighet til verdigt liv og rørelse kjenner lindring av smerte mulig i møte med liker.. Når vår frihet når fram til hverandre.. når vår stemme blir hørt… når vi hører hverandre.. når vi ser hverandre.. når vi rører hverandre.. da vet vi at vi lever og har like stor rett til det som dem som tror de har mere rett. og ikke vil høre når en så tydelig forklarer hva som er feil. Stopp Marryan Nok.. nå går det å lese?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s