Psykiatrisk tvang er noe helt annet enn nødrettstvang

«Åtte av ti pasienter i psykiatrien tvangsinnlegges uten at det er fare for pasientens eller andres liv.» (TV 2, 13. februar 2010SINTEF/Samdata 2007: 78 %) – jfr. psykisk helsevernloven § 3-3 punkt 3 bokstav a, og blant de resterende tilfellene begrunnes tvangen i de aller fleste tilfeller ikke med fare for andre, men fare for seg selv, jfr. bokstav b.

Tvang i psykiatrien begås med begrunnelse i at pasienten, enten

«a. får sin utsikt til helbredelse eller vesentlig bedring i betydelig grad redusert, eller det er stor sannsynlighet for at vedkommende i meget nær framtid får sin tilstand vesentlig forverret, eller
b. utgjør en nærliggende og alvorlig fare for eget eller andres liv eller helse.»

Bokstav a benyttes altså for å begå tvang mot pasienter som ikke er til fare for noe som helst. Bokstav a kalles behandlingskriteriet og bokstav b kalles farekriteriet.

Prater man eksempelvis massivt, intensivt, usammenhengende i andres øyne, eller på andre spesielle måter som ikke blir forstått av andre, uten at det er fare for noe som helst, så kan man bli underlagt tvang med begrunnelse i behandlingskriteriet.

Tvangspsykiatri påfører oss mye mer elendighet enn det som denne verden forstår, for å si det mildt. Tvangspsykiatri må ekstremt strengt forbys. Nødrettstvang er noe helt annet enn tvangspsykiatri. Allmen nødrettslovgivning gjelder overalt i samfunnet, jfr. straffeloven § 17 om nødrett: «En handling som ellers ville være straffbar, er lovlig når
a) den blir foretatt for å redde liv, helse, eiendom eller en annen interesse fra en fare for skade som ikke kan avverges på annen rimelig måte, og
b) denne skaderisikoen er langt større enn skaderisikoen ved handlingen.» – jfr. helsepersonelloven § 7 om øyeblikkelig hjelp: «Helsepersonell skal straks gi den helsehjelp de evner når det må antas at hjelpen er påtrengende nødvendig (…) selv om pasienten ikke er i stand til å samtykke, og selv om pasienten motsetter seg helsehjelpen.»

Nødrettstvang dreier seg om øyeblikkelige faresituasjoner, hvor personen slippes fri straks situasjonen er overstått. Nødrettstvang er noe helt fullstendig annet enn tvangspsykiatri, for å si det mildt. Tvangspsykiatri må ekstremt strengt forbys.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s