Venstres landsmøtevedtak er revolusjonerende

Vedtatt på landsmøtet til Venstre 2. april: “Det må være en klar hovedregel at tilbud om behandling og omsorg er basert på fritt og informert samtykke. Vi mener at det bare er rom for unntak i livstruende nødstilfeller der personen åpenbart er ute av stand til å ta en selvstendig avgjørelse.” – https://www.venstre.no/tema/helse-sykehus/tvangsbruk-psykisk-helsevern/

Idag tillater loven tvangsinnleggelse og tvangsbehandling, både på sengepost og poliklinisk, både når det ikke er fare og når det er fare. Og loven tillater tvangsmidler kun ved fare.

For det første, når det gjelder tvangsbehandling og tvangsmidler, Venstre sier tydelig at de nå ikke vil tillate tvangsbehandling når det ikke fare, kun ved livstruende nødstilfeller. De går da ikke langt nok, for tvangsbehandling må heller ikke tillates ved fare. Ved fare må man kun tillate tvangsmidler. Så Venstre går ikke langt nok, de tillater fortsatt tvangsbehandling, ikke kun tvangsmidler. Men Venstre er det første partiet som er representert på Stortinget som går mot tvangsbehandling når det ikke er fare. Det er revolusjonerende.

For det andre, når det gjelder tvangsinnleggelse, Venstre sier tydelig at de nå ikke vil tillate tvangsomsorg når det ikke er fare, kun ved livstruende nødstilfeller. Tvangsinnleggelse er enten behandling eller omsorg, hva ellers skal det være. Kan ikke skjønne annet enn at de da også heller ikke vil tillate tvangsinnleggelse når det ikke er fare, kun ved livstruende tilfeller. De sier ikke det like tydelig, men likevel.

For det tredje, når det gjelder tvang i nødstilfeller, uansett hva slags type tvang, så spiller det ingen rolle om en person verken har såkalt samtykkekompetanse eller på en eller annen måte er ute av stand til å ta selvstendig avgjørelse. Når det er nødstilfeller, så griper man inn uansett, men selvsagt må man etterstrebede å gjøre det på den minst mulig inngripende måten. Så Venstre kunne spart seg for den formuleringen, men de gjorde det nok for å understreke at man så langt som mulig også i slike tilfeller skal prøve å følge pasientens avgjørelse.

At psykiatrien likefullt, uansett hvordan loven formuleres, bryter loven, og vil komme til å bryte loven, er en helt annen problemstilling. Det blir fokus den dagen loven er riktig, hvilken den ikke er idag.

Venstres vedtak er et viktig skritt i riktig retning, et revolusjonerende skritt, som det første partiet som er representert på Stortinget, det første partiet med makt. De går ikke langt nok, men de vil altså iallefall ikke tillate tvangsbehandling mot folk som ikke er til fare. Og de vil heller ikke tillate at det begås tvangsomsorg mot folk som ikke er til fare, og jeg kan ikke skjønne annet enn at det da også gjelder tvangsinnesperring, både i bygning og på rom, altså både tvangsinnleggelse og skjerming, når folk ikke er til fare. At de ikke sier det like tydelig, er en annen sak.

At fortsatt heller ikke Venstre har forstått når det gjelder folk som er til fare, at man heller ikke da skal utsettes for tvangsbehandling, men kun tvangsmidler, er en annen sak – tvangsmidler er noe annet enn tvangsbehandling – tvangsbehandling må forbys, uten unntak. At psykiatrien vurderer folk feilaktig til å være til fare, er en annen sak.

Alle skjønner ikke alt samtidig. Venstre har iallefall skjønt noe som ingen andre partier som er representert på Stortinget har skjønt, og det er ikke noe lite, det er revolusjonerende i hvordan man møter folk som ikke er til fare. At heller ikke Venstre ennå har skjønt hvordan man skal møte folk som er til fare, er en annen sak. Men et parti på Stortinget vil også bli det første til å skjønne det, hvorvidt det blir Venstre eller et annet parti, vil bare tiden vise.

Det er Stortinget som har makt til å endre og fjerne lovene. Det var altså et politisk parti med makt og ikke en såkalt faglig organisasjon eller en av deres undergrupper med makt som først skjønte det. En vakker dag vil verden forstå.

Skrevet som kommentar til en kommentar her (redigert): https://www.facebook.com/groups/hviteorn/permalink/10154901652401417

Venstre om tvang i psykiatrien: https://www.venstre.no/tema/helse-sykehus/tvangsbruk-psykisk-helsevern/ (vedtatt på Venstres landsmøte i Ålesund den 2. april 2017, altså for snart 5 måneder siden… jfr. Venstres stortingsvalgprogram 2017-2021, side 104, kapittel 14.5 Tvangsbruk i psykisk helsevern: https://www.venstre.no/assets/Stortingsvalgprogram-2017-web.pdf)

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s