Utdannelsesønske må fjernes

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse søker etter seniorrådgiver, jfr. stillingsannonse (Facebook). Det er veldig bra at senteret øker antall ansatte, men en av de ønskede kvalifikasjonene må fjernes.

“Utdannelse på masternivå” må fjernes fra stillingsannonsen. Det skal ikke være noe som helst favorisert ønske om utdannelse. Det skal heller ikke være noe som helst annet ønske om utdannelse. Ønsket om formelt utdannelsesnivå må fjernes. Uformell utdannelse er såklart også utdannelse. Men verken uformell utdannelse eller formell utdannelse er i nærheten av noe som helst entydig definert kunnskapsnivå innen psykisk helse, verken i erfaringskompetanse eller andre mer eller mindre definerte retninger innen psykisk helse.

Ikke før universiteter og høyskoler har etablert studieretninger i erfaringskompetanse innen psykisk helse, ikke minst også kliniske studieretninger, og også spesialiseringer, kan utdannelsesnivå ønskes – men selv da må det understrekes at dem som ikke har noen som helst formelle studier skal likestilles på alle måter med dem som har formelt studert. Selv om man ikke har avlagt en eneste eksamen, selv om man ikke har hatt et eneste øyeblikk med øynene rettet inn i bøker eller ørene eller annet rettet mot andre som prøver å forklare, så kan man være minst like godt kvalifisert. Uformell utdannelse er såklart også utdannelse.

Men det fins ikke engang entydig definert utdannelse på videregående skolenivå og heller ikke på grunnskolenivå innen psykisk helse. Mennesker er veldig mye mer forskjellige enn det som noen til nå har klart å formulere. Ingen har ennå klart å tilegne seg noe som helst entydig definert kunnskapsnivå om andre menneskers psykiske helse, verken gjennom formell eller uformell utdannelse. At man skjønner noen andre menneskers psykiske helse betyr ikke at man skjønner hvilke menneskers psykiske helse man ikke skjønner. Folk er mye mer forskjellige enn det som noen til nå har klart å beskrive.

Å vurdere andre menneskers kvalifikasjonsnivå innen psykisk helse er fortsatt ikke mulig. Det fins mye mer erfaringskompetanse enn det som blir undervist, kanskje fins det mye mer erfaringskompetanse enn det som noen gang kommer til å bli undervist. Forskjellige mennesker har mye mer forskjellig psykisk helse enn det som noen studieretninger til nå har klart å beskrive, for å si det mildt. Kanskje fins det noen psykiske mekanismer som er så vanlige at alle mennesker har dem, men kanskje fins det også noen psykiske mekanismer som er så sjeldne at ingen andre mennesker har dem. Men ingen har ennå klart å beskrive eventuelle likheter og langt fra forskjellene, for å si det mildt.

Forskjellige menneskers psykiske helse er kanskje så mye forskjellige fra hverandre at det aldri vil la seg beskrive, uansett har iallefall ingen til nå klart det.

Det fins ingen som har kunnskap på verken masternivå eller noe som helst annet formelt definert nivå om andre menneskers psykiske helse, ingen har ennå klart å tilegne seg slike kunnskapsnivå innen psykisk helse, verken gjennom formell eller uformell utdannelse.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s