Nei til tvangslov mot relasjonsproblemer! – verken særlover eller felleslov som sammenslår tvang fra alle særområder til en lov!

Det fins mange andre typer relasjoner enn samliv, som også kan medføre lidelse – familie, slektninger, vennskap, kjæresteri, kollegiale relasjoner, bekjentskaper, osv. Alle slags relasjoner kan medføre lidelse – lidelse som ikke hadde vært der dersom man hadde hatt innsikt nok til å la være å bli kjent med, eller innsikt nok til å endre kontakt med, eller innsikt nok til å redusere kontakt med, eller innsikt nok til å trekke seg bort fra de menneskene det oppstår større og mindre grad av problemer i relasjonen til. Tenk om man skulle ha tvangslov for disse typer relasjoner. Og så foreslår noen å slå sammen tvangslovene mot relasjonsproblemer med tvangsloven mot samlivsproblemer, fordi det som er felles for dem er at det alt sammen handler om relasjoner i forskjellige varianter.

Like åpenbart som at en tvangslov mot samlivsproblemer er galt, og like åpenbart som at tvangslover mot andre relasjonsproblemer er galt, like åpenbart er det at en felles tvangslov for alle slags typer relasjoner er galt.

Man skal ikke ha noen tvangslov mot relasjonsproblemer – verken særlover eller felleslover som slår sammen tvang fra alle særområdene til en felles tvangslov.

Relasjoner kan medføre lidelse, enten man har innsikt i det når man inngår relasjonene, eller ikke, enten man oppnår innsikt i det underveis, eller ikke, enten man ikke har innsikt til å la være å gå inn i, eller endre, eller redusere, eller trekke seg ut av relasjonen i tide – å være i relasjoner kan medføre lidelse, enten man har innsikt i det eller ikke, enten man har kompetanse til å vurdere om relasjonen kan skade, eller ei.

Det er mye lidelse i verden. Man har ingen tvangslov mot verken samlivsproblemer eller andre relasjonsproblemer. Og man har heller ikke tvangslover mot andre former for lidelse, men man har det mot psykiske lidelser, enten man kaller det for manglende selvinnsikt, eller manglende sykdomsinnsikt, eller manglende komptanse til å samtykke.

Det fins mange typer relasjoner mellom mennesker, og det kan oppstå mange forskjellige problemer i relasjoner, av større og mindre grad, som kan får større og mindre konsekvenser på forskjellige måter, hvem har vel kompetanse til å vurdere alle mulige problemer som kan oppstå i relasjoner, det kan oppstå sjeldne problemer, som selv om veldig få har fått dem, så kan man selv få dem, noen ingen ikke har mulighet til å forutse. Skal man sikre seg mot lidelse som kan oppstå i forbindelse med relasjoner, så må man la være å inngå i relasjoner.

Ingen kan forutse alt som kan gå galt i relasjoner, heller ikke relasjonseksperter. Selv om man skulle ha oversikt over alt som har gått galt i alle relasjoner mellom alle mennesker i hele verden, så kan det oppstå nye typer relasjonsproblemer, som ikke noen ennå har hatt, herunder også sjeldne relasjonsproblemer.

Tenk om relasjonseksperter skulle kunne bruke tvangsmetoder for å tvinge en til å la være å gå inn i, eller tvinge en til å endre innholdet i relasjoner, eller tvinge en til å redusere relasjonen, eller tvinge en til å gå ut av relasjonen. Det er jo åpenbart at det er riv ruskende galt at en skal tvinges til det. Det er opp til en selv å inngå en relasjoner, det er opp til en selv å endre innholdet i en relasjon, det er opp til en selv å redusere en relasjon, det er opp til en selv å trekke seg ut av en relasjon. Uansett hvor mye lidelse det er i en relasjon så er det personen selv som må ha rett til å inngå, endre, redusere eller gå bort fra en relasjon, ingen skal kunne tving en til det. Og såklart må da den andre parten i relasjonen respektere det.

Det er mye lidelse i verden. Man bruker frivillige metoder, forbedrer de frivillige metodene, sånn at flere får hjelp av dem, og utvikler nye frivillige metoder. Noen hjelpes, andre ikke. Tenk om man hadde tvangslover for å prøve å fjerne eller redusere eller hindre forverring av alle former for lidelse i denne verden! Det må være frivillig, at folk selv må få velge hvordan de vil prøve å kvitte seg med lidelse, noen velger metoder som lykkes, andre velger metoder som mislykkes, men man blir ikke utsatt for tvang selv om man ikke har nytte av frivillige metoder, da må man lide videre, det er naturens gang. Menneskeskapte systemer som påfører mennesker lidelse med tvang er noe annet enn naturlig lidelse. Mennesket skal bestemme over seg selv! Det er sivilisasjon.

Hvor lenge skal det drøye før verden skjønner det også innen det psykiske området! At man slår sammen tvangspsykiatriloven med andre tvangslover innen helse og sosialsektoren, fjerner ikke tvangspsykiatri, det blir kalt for noe annet.

Helsetvang er galt, uansett. Enten det skjer med begrunnelse i manglende sykdomsinnsikt, eller manglende selvinnsikt eller manglende kompetanse til å samtykke eller whatever man kaller det.

Mennesker må få bestemme over sin egen helse, herunder også sin psykiske helse, uansett grunn.

Ingen skal utsettes for helsetvang. Nødrettstvang er noe annet enn helsetvang. Nødrettstvang er noe annet enn tvangspsykiatri.

Tvangspsykiatri må forbys, for å si det mildt. Tvangspsykiatri og alle andre former for helsetvang må forbys, for å si det mildt. Helsetvang må forbys, for å si det mildt.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s