Angående Facebooks fjerning av delinger av bildet av Phan Thi Kim Phuc – et bilde som jeg selv ikke vil dele

Og det at jeg ikke deler bildet av henne, betyr ikke at jeg ikke deler andre bilder, så ikke misforstå, som jo er den personlige grunnen for at også jeg selv trenger økt ytringsfrihet, for det fins altså også andre bilder som som trengs å tillates, men som ikke tillates, som jeg har prøvd å belyse.

For meg kunne det vært forbud mot nakenbilder av barn, for å si det mildt. Men det jeg prøver å få frem er at folk som er tilhengere av det nevnte bildet som Facebook fjerner, de kan ikke samtidig være tilhengere av nakenbilder av barn, samtidig som de er motstandere av nakenbilder av voksne. Barn må ha større beskyttelse enn voksne, ikke motsatt!

Et bilde er et bilde – uansett bakgrunn. Man kan ikke tillate et bilde kun fordi det er også er et krigsbilde, det er altfor sneversynt. Et bilde kan tilhøre veldig mye mer enn en eneste kategori.

#

Angående Facebooks fjerning av delinger av det verdenskjente bildet av Phan Thi Kim Phuc og andre barn, på flukt fra krig – et bilde som jeg selv ikke deler, men som jeg kommenterer slik:

Hud er hud. Nakenbilder må tillates. Men selvsagt gjelder det aldersgrenser. Hun er et barn, og da gjelder det ekstra begrensninger for hva slags bilder som tillates. Facebooks fjerning av nakenbilder handler ikke bare om sensur av krigens historie, det handler også om sensur av nakenhetens historie. Og det handler ikke bare om historie, det handler også om nåtid. Facebook fjerner bilder med nakenhet, både historiske bilder og nåtidige bilder.

Et sted må Facebook sette grensen, dersom dette bildet skal tillates, så er det veldig mange andre bilder som også må tillates. Facebook er tydelige på at de ikke vil ha visse typer bilder, uavhengig av bakgrunn for bildet. Dersom de tillater dette bildet, så vil det dukke opp andre bilder som vil vekke protester motsatt vei, bilder som mange vil ha fjernet, herunder også nakenbilder av voksne. For noen er visse bilder viktige av historiske årsaker, for andre er visse bilder viktige av helt andre årsaker. Facebook har valgt å ikke tillate slike bilder, uavhengig av grunn. Bakgrunner som er akseptable for noen, er uakseptable for andre. Bakgrunner som noen skjønner, skjønner ikke andre. Et bilde er et bilde, uavhengig av bakgrunn.

Hvis sensur av dette bildet er feil, så er iallefall også sensur av mange andre nakenbilder også feil, herunder nakenbilder av voksne – det er forskjell på overgrep og nakenbilder – det fins mange nakenbilder som ikke er overgrep. Alle nakenbilder som ikke er overgrep må tillates. Avbildede personer må selv få bestemme hvorvidt bilder av dem kan publiseres, uansett hvor mye hud som vises. Og for å gjenta det – selvsagt gjelder det aldersgrenser – det er ekstra begrensninger for hva slags bilder som tillates av barn. Når det gjelder dette bildet spesielt, dersom hun som er avbildet ikke tillater det, så vil jeg anta at hun for lenge siden hadde stanset det opprinnelige nyhetsbyrået eller fotografen, og bedt dem makulere bildet og hindre spredning. Men dette handler ikke bare om sensur av dette bildet, det handler om sensur av mange andre bilder med nakenhet også. Nakenhet og seksualitet er ikke det samme, hvilket dette bildet er eksempel på, for å si det mildt.

Nakenhet som kan være seksuelt for noen, er ikke seksuelt for andre. Det som er nytelse for noen, er ikke nytelse for andre. Folk er forskjellige, men hud er hud. At noen ikke vil vise visse deler av huden, skal ikke hindre andre fra å vise det samme. Folk har forskjellige grenser for hva de viser av sin hud, noen vil bruke burkini, andre vil bruke mer eller mindre dekkende plagg, andre vil være nakne.

Facebook – og verden forøvrig må utvide sine snevre grenser. Det må være svær ytringsfrihet. Hud er hud. Nakenbilder må tillates – dersom det ikke er overgrepsbilder.

Nakenhet må tillates – dersom det ikke er overgrep.

Og for å gjenta det – selvsagt gjelder det aldersgrenser – det er ekstra begrensninger for hva slags bilder som tillates av barn.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s